Aktiviteter

VEJBYFÖRENINGEN

Aktiviteter

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

FÖR SNABBAST OCH ENKLASTE UPPDATERINGEN AV VÅRT ARBETE OCH VÅRA AKTIVITETER FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

KLICKA PÅ SYMBOLEN NEDAN

GRANNSAMVERKAN

Grannsamverkan i traditionell mening finns på flera håll i Vejbystrand, men det finns också en facebookgrupp med över 500 medlemmar där man delar information som kan förhindra och motverka kriminalitet på orten, samt en grupp i appen Coyards som heter "Grannsamverkan Vejbystrand med omnejd".


I oktober 2016 startade Susanna Bolander-Oscarsson den privata facebookgrupp ”Grannsamverkan i Vejbystrand”. Gruppen växte snabbt till dagens 527 medlemmar. Det blev blev tidskrävande att hålla koll på vem som släpptes in i gruppen. Fel personer kunde få onödigt mycket information. Vi är nu två administratörer och vi har skapat regler för gruppen tillsammans. Vi kräver respektfullt bemötande och har all rätt att avvisa och/eller blockera personer eftersom detta är en privat och helt ideell grupp.


Vi har begränsat gruppen geografiskt, man ska vara myndig och helst bofast i Vejbystrand. Vi tycker det är viktigt att de som är med i gruppen engagerar sig (spaning, promenader, nyfikna på främlingar) och bidrar med information.


Gruppen är till för att förhindra kriminell verksamhet och det innebär att vi snabbt ska informera varandra om vi ser något misstänkt, ovanligt eller har varit utsatta för brott/försök till brott. Många är ständigt online och information sprids blixtsnabb och med snabbt agerande kan vi göra det svårare för tjuven. Bara existensen av denna grupp gör det svårare, och proffsligorna VET att gruppen existerar, var så säker. Det finns "tipsare" även på vår ort. Vi informerar också om åtgärder som kan avskräcka personer att begå brott.


När telefon-appen Coyards lanserades ville vi ersätta facebookgruppen med denna app men vi behöver använda dessa två media parallellt i en övergångsperiod. Fördelen med Coyards är att man enklare kan kommunicera med delar av gruppen eller flera grupper samtidigt. Vi kan t ex få veta att det är mycket inbrott i närliggande kommuner, om någon saknas eller info om trafikolyckor. I appen får vi nyheter från polisen på länsnivå genom RSS-flöde. Via en larmfunktion kan man skicka larm till en förprogrammerad grupp, där mottagaren får meddelande om vem som larmat och var personen/telefonen befinner sig. Appen utvecklas hela tiden och är ett mer professionellt verktyg. Coyards-gruppen heter ”Grannsamverkan Vejbystrand med omnejd” och samma regler gäller för inträde som i facebookgruppen. Administratörer är i dagslägret Andrea Jakobsson och jag, Ann Lönnberg.


Om du vill gå med i denna privata facebookgruppen måste du vara vuxen och bosatt i Vejbystrand. >>>


Om du vill ansluta dig till Coyards måste du ladda ner appen Coyards och sedan be om medlemskap i gruppen "Grannsamverkan Vejbystrand med omnejd". Du måste uppge din adress om du ska bli insläppt i gruppen.


Mvh grannsamverkare Ann Lönnberg